Ρύπανση και υγεία



Νοσοκομείο επόμενης γενιάς, Νοσοκομείο του μέλλοντος, Νοσοκομειακός σχεδιασμός, Εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, Αστική Υγεία, Salutogenic Cities, Healthy Cities, Therapeutic Landscape Design, Φαρμακευτική ρύπανση, διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων, περιβαλλοντική μόλυνση 

Εισαγωγή στο μάθημα

Το μάθημα αυτό διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιασμός των κτιρίων και των πόλεων μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρόπους δημιουργίας πιο υγιεινών και βιώσιμων χώρων. Ξεκινά με την εξέταση των βλαβερών επιπτώσεων των φαρμακευτικών αποβλήτων των νοσοκομείων στο νερό, το έδαφος και τον αέρα μας και διερευνά στρατηγικές για τη μείωση αυτής της μόλυνσης και την προστασία των οικοσυστημάτων. 

Στη συνέχεια, το μάθημα εξετάζει τη σχέση μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Εξηγεί πώς τα καλά σχεδιασμένα κτίρια και οι αστικές περιοχές μπορούν να προάγουν την ευημερία, να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να υποστηρίξουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο σχεδιασμό μελλοντικών νοσοκομείων που είναι προσαρμόσιμα, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. 

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ρύπανση, ο θόρυβος και η ζέστη μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι αναπνευστικές ασθένειες και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας. Το μάθημα εισάγει την έννοια του σαλουτογόνου σχεδιασμού, που σημαίνει τη δημιουργία χώρων που προάγουν ενεργά την υγεία και την ευεξία. 

Μέσα από πραγματικά παραδείγματα και πρακτικές στρατηγικές, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, να μειώσει την περιβαλλοντική βλάβη και να συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερων και υγιέστερων κοινοτήτων. 

Λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε

Πιστοποιητικό που μπορείτε να κατεβάσετε

Μοιραστείτε το πιστοποιητικό σας στο Linkedin

Αξιολόγηση

7 Κουίζ

Βίντεο στα αγγλικά – Ελληνική απομαγνητοφώνηση

Μαθησιακά αποτελέσματα

  • Μαθησιακό αποτέλεσμα 1: Προσδιορισμός των πηγών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νοσοκομειακών αποβλήτων, ιδίως των φαρμακευτικών ουσιών και των μολυσματικών παραγόντων που προκαλούν ανησυχία. 
  • Μαθησιακό αποτέλεσμα 2: Αναλύστε τις οδούς μέσω των οποίων οι ρύποι αυτοί επηρεάζουν την ποιότητα του νερού, του αέρα και του εδάφους. 
  • Μαθησιακό αποτέλεσμα 3: Αξιολόγηση στρατηγικών και βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση των φαρμακευτικών αποβλήτων και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. 
  • Μαθησιακό αποτέλεσμα 4: Κατανόηση των κανονιστικών πλαισίων και του ρόλου τους στην ελαχιστοποίηση της μόλυνσης από νοσοκομειακά και φαρμακευτικά απόβλητα. 
  • Μαθησιακό αποτέλεσμα 5: Ανάπτυξη στρατηγικών για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και αστικά περιβάλλοντα. 
  • Κατανόηση του ρόλου του δομημένου περιβάλλοντος στην υγεία: Αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο το δομημένο περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και την ευημερία και του ρόλου της αρχιτεκτονικής στη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. 
  • Εφαρμογή εργαλείων αξιολόγησης βασισμένων σε στοιχεία: Χρήση εργαλείων αξιολόγησης βάσει τεκμηρίων για την αξιολόγηση των περιβαλλόντων υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι προάγουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια των ασθενών και την ευημερία. 
  • Προσδιορισμός των βασικών απαιτήσεων για τα μελλοντικά νοσοκομεία: Καθορισμός των στρατηγικών απαιτήσεων, όπως η ευελιξία, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα, που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό των νοσοκομείων της επόμενης γενιάς. 
  • Προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας: Κατανοήστε τη σημασία της συμμετοχής πολλαπλών ενδιαφερομένων και αναδυόμενων επαγγελματικών ρόλων, όπως οι αρχιτέκτονες ιατροί και οι σχεδιαστές νοσοκομείων, στο σχεδιασμό της υγειονομικής περίθαλψης. 
  • Εφαρμογή βιώσιμων και καινοτόμων στρατηγικών: Ανάπτυξη στρατηγικών για την ενσωμάτωση πρακτικών πράσινης δόμησης, καινοτομιών ψηφιακής υγείας και σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών υγειονομικής περίθαλψης. 
  • Κατανόηση του αντίκτυπου της αστικοποίησης στην υγεία: αποκτήστε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι παγκόσμιες τάσεις αστικοποίησης και οι δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του πληθυσμού, συμβάλλουν τόσο στις ευκαιρίες όσο και στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία στις πόλεις. 
  • Αξιολόγηση εργαλείων για την αξιολόγηση της αστικής υγείας: ανάλυση και αξιολόγηση διαφόρων εργαλείων αξιολόγησης της αστικής υγείας (π.χ. εργαλεία για τη βατότητα και την εγγύτητα) και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για τον εντοπισμό περιοχών βελτίωσης και την εφαρμογή αλλαγών που προάγουν την υγεία στο αστικό περιβάλλον. 
  • Διερεύνηση των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου και των επιπτώσεών τους στην υγεία: διερευνήστε τους βασικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. έδαφος, αέρας, θόρυβος, φωτορύπανση, φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας) και κατανοήστε τη συμβολή τους σε μη μεταδοτικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα αναπνευστικά προβλήματα και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας. 
  • Ανάλυση του ρόλου του σχεδιασμού στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής: εξέταση της επιρροής των πολεοδόμων και των σχεδιαστών στη δημιουργία περιβαλλόντων που προάγουν τη σωματική δραστηριότητα, μειώνουν την καθιστική συμπεριφορά και βελτιώνουν τις συνολικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. 
  • Εφαρμογή στρατηγικών υγιούς αστικού σχεδιασμού: εφαρμογή στρατηγικών αστικού υγιούς σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της περιπατητικότητας και των αρχών του καθολικού σχεδιασμού, για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την ενίσχυση της ευημερίας σε αστικά περιβάλλοντα. 
  • Ενσωμάτωση της υγείας και της βιωσιμότητας στον αστικό σχεδιασμό: σύνδεση των εννοιών της αστικής υγείας με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως η μείωση των ανισοτήτων, η προώθηση βιώσιμων πόλεων και η αντιμετώπιση της κλιματικής ανθεκτικότητας, για τη δημιουργία αστικών χώρων που ενισχύουν τη δημόσια υγεία και τη συνολική ευημερία. 

Πιο αναλυτικά Μαθησιακά Αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε στις εισαγωγές της ενότητας.

Τα νοσοκομειακά απόβλητα, οι επιπτώσεις τους και η διαχείρισή τους

Ενότητα 1. Εξερευνήστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νοσοκομειακών αποβλήτων, με έμφαση στα φαρμακευτικά προϊόντα. Κατανοήστε τους μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν ανησυχία, τις πηγές τους και τις επιπτώσεις τους στο νερό, τον αέρα και το έδαφος. Μάθετε στρατηγικές για τη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης και τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων. 

Lessons

Εισαγωγή 1. Ο αντίκτυπος των νοσοκομειακών αποβλήτων και των φαρμακευτικών προϊόντων στο περιβάλλον 2. Ο αντίκτυπος των νοσοκομειακών αποβλήτων και των φαρμακευτικών προϊόντων στο περιβάλλον. Ιταλικά παραδείγματα. Στρατηγικές Αναφορές

Νοσοκομείο επόμενης γενιάς

Ενότητα 2. Σκοπός του μαθήματος είναι να περιγράψει τις κύριες στρατηγικές σχεδιασμού – από την άποψη του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της διαχείρισης – για το νοσοκομείο επόμενης γενιάς ή το νοσοκομείο του μέλλοντος. Ο νοσοκομειακός σχεδιασμός είναι ένας βασικός κλάδος μεταξύ των σχεδιαστών και του επαγγέλματος της υγείας, θεωρώντας τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ως την πιο “κοινωνική αρχιτεκτονική” της σύγχρονης κοινωνίας. 

Lessons

Εισαγωγή 1. Νοσοκομείο του μέλλοντος και περιφερειακό δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης 2. Βασικά μηνύματα από το τεχνικό δελτίο: τα νοσοκομεία του μέλλοντος  3. Μελλοντικές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή περιφέρεια: τα νοσοκομεία του μέλλοντος Αναφορές

Αστική υγεία: Θεραπευτικός Σχεδιασμός Τοπίου

Ενότητα 3. Το μάθημα πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με το ερευνητικό πεδίο της Αστικής Υγείας, το οποίο θεωρείται βασική στρατηγική για την προώθηση και την προστασία της Δημόσιας Υγείας στο υπαίθριο δομημένο περιβάλλον, για την επίτευξη σαλουτογόνων/υγιεινών πόλεων, την προώθηση του θεραπευτικού σχεδιασμού τοπίου και τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας των πόλεων. Η έννοια της Δημόσιας Υγείας μετακινείται από μια ΙΑΤΡΙΚΗ (ατομική) προσέγγιση σε μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (συλλογική) προσέγγιση, η οποία επηρεάζεται έντονα από τα περιβαλλοντικά, οικονομικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Τα ερευνητικά θέματα για την αστική υγεία και τα υγιή κτίρια θα χρησιμοποιούν ποιοτικά-ποσοτικά εργαλεία αξιολόγησης, και μετακινούνται από μια κανονιστική προσέγγιση σε μια προσέγγιση επιδόσεων. . 

Lessons

Εισαγωγή 1. Σαλουτογενείς πόλεις και θεραπευτικός σχεδιασμός τοπίου 2. Στρατηγικές σχεδιασμού από τη βιβλιογραφία Αναφορές Αξιολόγηση μαθημάτων