Forurensing og Helse



Neste generasjons sykehus, fremtidens sykehus, sykehusdesign, helsetjenestefasiliteter, Urban helse, salutogene byer, sunne byer, terapeutisk landskapsdesign, Farmasøytisk forurensning, håndtering av sykehusavfall, miljøforurensning 

Introduksjon til kurset

Dette kurset utforsker hvordan utformingen av bygninger og byer kan påvirke helse og miljø, med fokus på måter å skape sunnere og mer bærekraftige rom. Det begynner med å undersøke de skadelige effektene av farmasøytisk avfall fra sykehus på vårt vann, jord og luft, og utforsker strategier for å redusere denne forurensningen og beskytte økosystemer.  

Kurset ser deretter på sammenhengen mellom det bygde miljøet og folkehelsen. Det forklarer hvordan godt utformede bygninger og urbane områder kan fremme velvære, forbedre innendørs luftkvalitet og støtte sunnere livsstiler. Spesiell oppmerksomhet gis til utforming av fremtidige sykehus som er tilpasningsdyktige, effektive og miljøvennlige. Et annet sentralt tema er å forstå hvordan miljøproblemer som forurensning, støy og varme kan føre til helseproblemer som fedme, luftveissykdommer og mentale helseforstyrrelser. Kurset introduserer konseptet salutogen design, som betyr å skape rom som aktivt fremmer helse og velvære.  

Gjennom virkelige eksempler og praktiske strategier vil deltakerne lære hvordan gjennomtenkt design kan forbedre folkehelsen, redusere miljøskader og bidra til å bygge bedre, sunnere samfunn. 

Detaljer

Nedlastbart sertifikat

Del sertifikatet ditt på Linkedin

Vurdering

7 Quizer

Video på engelsk – Norsk transkripsjon

Læringsutbytte

  • Læringsutbytte 1: Identifisere kildene og miljøpåvirkningene av sykehusavfall, spesielt farmasøytiske produkter og forurensninger av fremvoksende bekymring.  
  • Læringsutbytte 2: Analysere veiene gjennom hvilke disse forurensningene påvirker vann-, luft- og jordkvalitet.
  • Læringsutbytte 3: Evaluere strategier og beste praksis for å redusere farmasøytisk avfall og begrense dets miljøpåvirkning.  
  • Læringsutbytte 4: Forstå regulatoriske rammeverk og deres rolle i å minimere forurensning fra sykehus- og farmasøytisk avfall.  
  • Læringsutbytte 5: Utvikle strategier for å implementere bærekraftige avfallshåndteringspraksiser i helsevesenet og urbane miljøer.   
  • Forstå rollen til det bygde miljøet i helse: Gjenkjenne hvordan det bygde miljøet påvirker helse og velvære, og arkitekturens rolle i å skape bærekraftige helsetjenestefasiliteter.  
  • Anvendelse av evidensbaserte vurderingsverktøy: Bruke evidensbaserte vurderingsverktøy for å evaluere helsetjenestemiljøer, og sikre at de fremmer effektivitet, pasientsikkerhet og velvære.  
  • Identifisere nøkkelkrav for fremtidige sykehus: Definere de strategiske kravene som fleksibilitet, motstandskraft og bærekraft som er essensielle for neste generasjons sykehusdesign.  
  • Fremme tverrfaglig samarbeid: Forstå viktigheten av å involvere flere interessenter og fremvoksende profesjonelle roller, som legearkitekter og sykehusplanleggere, i helsedesign.  
  • Implementere bærekraftige og innovative strategier: Utvikle strategier for å integrere grønne byggpraksiser, digitale helseinnovasjoner og inkluderende design for å møte fremtidige helsebehov.  
  • Forstå virkningen av urbanisering på helse: Få en omfattende forståelse av hvordan globale urbaniseringstrender og demografiske endringer, som aldrende befolkninger, bidrar til både muligheter og helserelaterte risikofaktorer i byer.  
  • Evaluere verktøy for vurdering av urban helse: Analysere og evaluere ulike verktøy for vurdering av urban helse (f.eks. gangbarhet og nærhetsverktøy) og hvordan disse verktøyene kan brukes til å identifisere forbedringsområder og implementere helsefremmende endringer i urbane miljøer.  
  • Utforske miljømessige risikofaktorer og deres innvirkning på helse: Utforske de viktigste miljømessige risikofaktorene (f.eks. jord-, luft-, støy-, lysforurensning, urban varmeøy-effekt) og forstå deres bidrag til ikke-smittsomme sykdommer som fedme, diabetes, luftveisproblemer og mentale helseforstyrrelser.  
  • Analysere rollen til design i å fremme sunne livsstiler: Undersøke innflytelsen til byplanleggere og designere i å skape miljøer som fremmer fysisk aktivitet, reduserer stillesittende atferd og forbedrer generelle sosioøkonomiske og miljømessige forhold.  
  • Anvende sunne urban design-strategier: Anvende urban helse-designstrategier, inkludert fremme av gangbarhet og universelle designprinsipper, for å redusere miljømessige risikoer og forbedre velvære i urbane omgivelser.  
  • Integrere helse og bærekraft i urban planlegging: Koble urbane helsekonsepter med bærekraftsmålene (SDG-er), som å redusere ulikheter, fremme bærekraftige byer og adressere klimamotstand, for å skape urbane rom som forbedrer folkehelsen og generell velvære. 

Sykehusavfall, deres påvirkning og håndtering

Modul 1. Utforsk miljøpåvirkningen av sykehusavfall, med fokus på legemidler. Forstå forurensninger av fremvoksende bekymring, deres kilder og deres effekter på vann, luft og jord. Lær strategier for å redusere miljøforurensning og forbedre avfallshåndteringspraksis. 

Lessons

Introduksjon 1. Påvirkning av sykehusavfall og legemidler på miljøet 2. Påvirkning av sykehusavfall og legemidler på miljøet. Italienske eksempler. Strategier. Referanser

Neste generasjons sykehus

Modul 2. Målet med kurset er å beskrive de viktigste designstrategiene – når det gjelder planlegging, programmering og styring – for neste generasjons sykehus, eller fremtidens sykehus. Sykehusdesign er en nøkkeldisiplin blant designere og helsepersonell, med tanke på at helsefasiliteter er den mest “sosiale arkitekturen” i det moderne samfunnet. 

Lessons

Introduksjon 1. Sykehuset i fremtiden og det territoriale helsenettverket 2. Nøkkelbudskap fra det tekniske notatet: fremtidens sykehus 3. Fremtidige utfordringer for den europeiske regionen: fremtidens sykehus Referanser

Salutogene byer og terapeutisk landskapsdesign

Modul 3. Kurset diskuterer emner relatert til forskningsfeltet urban helse, betraktet som en nøkkelstrategi for å fremme og beskytte folkehelsen i det utendørs bygde miljøet, for å oppnå salutogene / sunne byer, fremme terapeutisk landskapsdesign og forbedre byers klimamotstand. Konseptet med folkehelse beveger seg fra en MEDISINSK (individuell) tilnærming til en SOSIAL (kollektiv) tilnærming, sterkt påvirket av miljømessige, økonomiske, kulturelle og utdanningsmessige spørsmål. Forskningsområdene for urban helse og sunne bygninger vil bruke kvali-kvantitative vurderingsverktøy, og de beveger seg fra en forskriftsmessig tilnærming til en ytelsestilnærming. 

Lessons

Introduksjon 1. Salutogene byer og terapeutisk landskapsdesign 2. Designstrategier fra litteraturen Referanser Kursevaluering

SkillsCourses
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.